Köröm vitaminok

A szépség belülről fakad, szokták mondani, s így van ez a körmünk állapotával is. A különböző vitaminok folyamatos fogyasztásával, természetes, vagy a különféle szépségvitaminok formájában elősegíthetik, hogy a köröm egészséges, erős és rugalmas legyen. A körmök ápoltsága és szépsége a táplálékot adó körömágytól is függ, így a kéz és körömápoló krémek a köröm vitaminok pótlását tovább segítik.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

A köröm vitamin hiánya

A köröm egészségének megőrzéséhez hozzájárul a B-vitamin, kén, szelén, kalcium, kálium, biotin, folsav, cink, réz, vas, metionin és a cisztin. Ne feledkezzünk meg az aminosavakról sem, ugyanis a kollagén és a keratin fő alkotóelemei, amelyek a haj és a köröm elsődleges strukturális fehérje összetevői. A vitaminok mind külsőleg, mind belsőleges alkalmazásával egyszerre megőrizhetjük körmünk egészségét, így a kifejezetten ilyen vitaminokban gazdag körömápolók és krémek is nagy segítségünkre lesznek.

Töredezett körmök

A köröm vitaminok hiányában leggyakrabban töredezetté válik, amely leginkább a cink, a kálcium és D-vitamin hiányára utal. A köröm melletti bőr felszakadozásért ugyanakkor a B-vitaminok nem megfelelő mennyiségű bevitelét okolhatjuk.

Vékony, gyenge köröm

A vékony és gyenge körmökért a cink, kálcium, C- vitamin, szelén hiánya felelős, melyek miatt körmünk elvékonyodhat, apró, fehér pöttyök, csíkok is megjelenhetnek rajta.

A körömlemez elvékonyodásának másik okaként a vas, folsav hiányát okolhatjuk, amely repedezettséget, töredezettséget is okozhat. A törékeny köröm más ásványi anyagok, mint a mész hiányára is felhívja a figyelmet.

Köröm vitaminok külsőleg

A töredezett körmök tipikus eredményei a túl sok vízzel való kapcsolatnak, pl. mosogatáskor. Ezért érdemes minden kézmosás után hidratálni a körmöket, vitamin komplexeket (olívaolaj, mandulaolaj, körömvirág kivonat, kamilla, aloe vera, E-vitamin, D-panthenol) tartalmazó körömápoló krémmel, mely a körömlakk lemosása után bedörzsölve fejti ki jótékony hatásait a köröm felületén és a körömágyon egyaránt.

A legtöbb körömlakklemosó szárítja a körmöket, emiatt töredezetté válik. Ennek elkerüléséért érdemes az ápoló anyagokat, mint pl. aloe vera-t tartalmazó aceton mentes fajtákat használni.

Táplálkozzunk helyesen

A szója, spenót, spárga és diófélékben nagy mennyiségben található biotin (H-vitamin). A tej- és tejtermékekben a kalcium, míg a húsféléknek, lencsének és a spenótnak jelentős a vas tartalma van. Együnk gyakran hüvelyeseket, továbbá rengeteg nyers diófélét, csíráztatott magvakat és gabonákat, avokádót, így körmünk számára is kiváló minőségű fehérjékhez jutunk.